Tuesday, March 24, 2009

Hayal Kırıklığı !

Yüksek lisans sürecim ile ilgili şimdiki görüşüm bu. İlerde illaki değişecektir ama ilkemizin en köklü okulunda başladım yüksek lisans yapmaya. Birsürü şeyin rayına oturmuş olması gerekiyor.
En basitinden kayıt sırasında bahar döneminde kayıt yaptırdığım halde güz döneminin de harcını aldılar. Sene ortasından yüksek lisansa başlanması durumunda senelik ücret alınıyormuş. Haksızlığın böylesini de ilk defa görüyorum. Göz göre göre eğitimi ticarete döküyorlar.
Sonra öğrenci kimlikleri. Okulun yemekhanesinde yemek yiyebilmek için öğrenci kimliği olması gerekiyor. Birkaç ayı buluyormuş öğrenci kimliklerinin çıkması.
Bu kimlikler bankamatik kartlarına benzer kartlar. Bankalardan kredi kartı başvurusu yaptığınız zaman kartınız 1 hafta içerisinde elinizde olabiliyor. Demek ki teknoloji bunu yapmaya müsait. Ama istanbul üniversitesi kimlikleri geç vermeyi tercih ediyor. Bunun da arkasında ekonomik sebepler var. Öğrenciler okul yemekhanesinden yemek yemesin. Çünkü okul yemekhanesinde yemekler hesaplı. Öğrencinin ödediği yemek bedeli haricinde kalan tutarı üniversite kendi bütçesinden karşılıyor. Ne kadar çok öğrenci yemek yerse okula o kadar zarar. Sebeplerden birisi bu olsa gerek ki öğrenci kimlikleri zamanında verilmiyor.

Bu kadar çok haksızlığın üniversite gibi bir kurum tarafından yapılıyor olması bence şaşılacak bir durumdur.
Burada haksızlık olayına özellikle dikkati çekmek istiyorum. Haksızlığın insanlar üzerinde kanıtlanmış etkilerinden birisi zeka geriliğine sebep olmasıdır. İnsanlar sürekli haksızlığa maruz kalırlarsa IQ’larında gerileme olur. Hoş ülkemizde zaten dünya kadar haksızlık oluyor. Onlara zaman zaman yazılarımda değiniyorum. Ama haksızlıkların üniversitelerde de yapılması bu ülkenini geleceği olan insanlar üzerinde hiç de olumlu izler bırakmıyordur hiç kuşkusuz.

İlgililere duyurulur...

Saygılarımla,
Reyhan YILMAZ

1 comment:

Orhan Lüleci said...

dostum, ben okulun bu tarz bir düşünce ile yok yemekhaneden kazanayım yok başka bişeyden kazanayım diyerek kartları geciktirdiğini düşünmüyorum.

Zira, bizim üniversitede geçici öğrenci kimliği statüsünde bir kart verirlerdi, gerçek kimliğin gelene kadar bunu kullanıyordun (sonradan kart basma makinesini okula aldılar, gözünün önünde 10dk da basıyorlardı, ama bu konu dışı).

Bence senin de tespit ettiğin gibi, okulun hantal yapısı birçok organının çalışmasını etkiliyordur.