Tuesday, December 21, 2010

Sırlarla Dolu Büyük Usta - Barış Manço - Halil İbrahim Sofrası


2005'ten beri yazmak istiyordum bu şarkı ile ilgili. Barış Manço şarkılarının altında derin anlamlar yattığını ilk defa bu parçada farketmiştim. Buyurun...

http://www.youtube.com/watch?v=Tvsi2ghrZz0

İnsanoğlu haddin bilir kem söz söylemez iken: İnsanoğlu haddini bil, kem söz söyleme
El âlemin namusuna yan gözle bakmaz iken: El âlemin namusuna yan gözle bakma. Eşi olan birisinden uzak dur! Burada namus dendiği zaman akla illaki cinsellik ile ilgili konular gelmemeli. Başkasının mal varlığına göz dikmek de dahildir buna.
Bir sofra kurulmuş ki Halil İbrahim adına: Böyle davranırsan birlik olursunuz. Aynı sofrada yemek yiyen insanlar gibi yakın olursunuz. Bereket sizinle olur. Nimetler size gelir.
Ortada bir tencere boş mu dolu mu bilen yok: ortadaki tencere, birlik olan, aynı sofrada yemek yercesine beraber olan insanların karşılaştığı bir olayı, bir olguyu temsil ediyor olsa gerek.
Buyurun dostlar buyurun Halil İbrahim Sofrasına: insanları birlik olmaya davet ediyor.

Daha çatal bıçak kaşık icat edilmemişken
İsmail‘e inen koç kurban edilmemişken: Eski zamanlardan beri insanlar arasında nasip, kısmet uğruna bir kavga sürer gider. Bu çok önceki zamanlarda da vardı.
Bir kavga başlamış ki nasip kısmet uğruna
Kapağı ver kulbu al: insanlar sadece o anda ortada olanı paylaşmak için uğraşırlar.
Kurbanı hiç soran yok: paylaşılan şeylerin arkasındaki değerleri sorgulamazlar.

Buyurun dostlar buyurun Halil İbrahim Sofrasına

Yıllardır sürüp giden bir pay alma çabası: insanlar arasındaki bu kavga yıllardır sürer gider.
Topu topu bir dilim kuru ekmek kavgası: aslında bilmezler ki bütün çabaları karınlarını doyurma çabasından ibarettir.
Bazen durur bakarım bu ibret tablosuna: bu olanlardan açınacak dersler vardır.
Kimi tatlı peşinde kimininse tuzu yok: kimi insanların ihtiyaçlarından çok daha fazlası varken kimileri ancak varlıklarını sürdürebilmek için gerekenlere sahip olma çabasında.

Buyurun dostlar buyurun Halil İbrahim Sofrasına

Alnı açık gözü toklar buyursunlar bas köseye: toplumdan gizlisi saklısı olmayanlar, aç gözlü olmayanlar, insanların birlik olduğu ortamlarda o insanların başında olacaklardır.
Kula kulluk edenlerse ömür boyu tas köseye: sadece belli bir insana hizmet edip toplumsal amaçların olmazsa; kendi amaçlarınla toplumlara hizmet etmek için çalışmazsan ömür boyu taş döşemek kadar ağır işlerle uğraşırsın da iki yakan bir araya gelmez.
Nefsine hâkim olursan kurulursun tahtına: Nefsine hâkim ol. Canının istediğini yapma. Yapman gerekeni yap. Bu şekilde içinde bulunduğu toplumda önemli bir konuma gelirsin.
Çalakaşık saldırırsan ne çıkarsa bahtına: Hayatta karşına ne çıkarsa ona göre davranırsan, kendi hayatın ile ilgili hiçbir iradenin olmadığına inanırsın.
Halat gibi bileğiyle yayla gibi yüreğiyle: Kendi iş yapma gücüne güven. Gönlünü ferah tut.
Çoluk çocuk geçindirip haram nedir bilmeyenler: Helal kazandığınla aileni geçindir. Ailen, çocukların olsun.
Buyurun sizde buyurun buyurun dostlar buyurun

Bütün büyük ustalar, ozanlar ve çelebiler gibi Barış Manço, şarkılarının sonuna gelirken kendi adını kullanır. Ya da kendi kastederek bir şeyler ekler şarkıya. Burada adını kullanarak devam ediyor.

Barış der her bir yanın altın gümüş taş olsa: Çok mal varlığın olsa da.
Dalkavuklar etrafında el pençe divan dursa: Etrafında bir sürü yalaka, senin üstünden geçinen insan olsa da ve sana büyük bir saygı ile davranıyor olsalar da
Sapa kulba kapağa itibar etme dostum: Görünüşe aldanma.
İçi bos tencerenin bu sofrada yeri yok: Birlikte hareket eden insanların karşısına çıkan olguların ve durumların bir amaca hizmet etmiyor olması mümkün değildir.
Para pula ihtişama aldanıp kanma dostum: Dünyada kazanabileceğin ve insanlar arasında değerli kabul edilen para, şan şöhret gibi kavramlar seni amaçlarından saptırmasın.
İçi bos insanların bu dünyada yeri yok: Amacı olmayan, dünya düzenini anlamayan insanların bu dünyada yeri yok.

Klibin 4:00 dakikasında büyük ustanın boş tencereye ne yaptığına bakın. Cehalete, içi boş insan kavramına ne kadar kızdığını anlayabilirsiniz…

1 comment:

Mügen said...

Barış Manço şarkılarına bakış açını sevdim.