Saturday, November 21, 2009

26. Bilişim Kurultayı: 18-20 Kasım 2009 - Ankara

Türkiye Bilişim Derneği (TBD) tarafından düzenlenen 26. Bilişim Kurultayı 18.Kasım.2009 – 20.Kasım.2009 tarihleri arasında başarı ile gerçekleştirildi.
İstanbul Üniversitesi Enformatik Bölümü, kurultaya içinde Bölüm Başkanı Doç.Dr. Sevinç GÜLSEÇEN ile öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Fatih GÜRSUL’un da bulunduğu doktora ve yüksek lisans öğrencilerinin yer aldığı 22 kişilik bir ekip ile aktif katılım gösterdi. Kurultay boyunca yayınlanan 28 adet bilimsel bildiriden 5 adedinin İstanbul Üniversitesi akademisyenleri ve öğrencileri tarafından hazırlanmış olması büyük bir gurur kaynağıydı.
17 Kasım’ı 18 Kasım’a bağlayan gece saat 00:00’da AKM’nin önünden kafilenin bir kısmı ile hareket eden üniversiteye ait servis aracı, Kadıköy Evlendirme dairesi önünden kafilenin diğer yolcularını da alarak Ankara yoluna çıktı. Oldukça keyifli geçen yolculuk sonrasında sabah saat 7 civarında Ankara’ya ulaştık. Hacettepe Üniversitesinde yaptığımız kahvaltıdan sonra Bilkent Üniversitesi ve ÖDTÜ içerisinden geçerek kurultayın açılışına katılmak üzere Rixos Grand Ankara’ya ulaştık.
Kurultay’ın açılış konuşmaları, bilinen sıkıcı bürokratik konuşmalardan çok öteydi. Değerli konuşmacılar arasında Ulaştırma Bakanı Binali YILDIRIM, TBD Başkanı Turhan MENTEŞ, Eczacıbaşı Yönetim Kurulu Başkanı Faruk ECZACIBAŞI, Turkcell Genel Müdürü Süreyya CİLİV, Araştırmacı-Şair Sunay AKIN vardı. Herbirinin konuşmalarını diğer yazılarımda ayrı ayrı yazacağım.
Açılış konuşmaları bittikten sonra öğlen yemeğimizi hotelde yedik ve önceden planlandığı gibi Ankara Üniversitesi bünyesinde bulunan Uzaktan Eğitim Merkezi’ni ziyaret ettik.
Sonrasında 2 gece konaklayacağımız yer olan Tedaş Misafirhanesne gittik. Daha önce birkaç farklı misafirhanede konaklamıştım. Ancak bir misafirhanenin Tedaş Misafirhanesi kadar konforlu ve temiz olabileceğini hiç düşünmemiştim. Birçok 3-4 yıldızlı birçok hotelden çok daha temiz ve kullanışlı biryer.
Çantalarımızı odalarımıza yerleştirdikten sonra akşam yemeğimizi yemek üzere kafilenin akşam yemeklerine 3 gün boyunca sponsor olan Kardelen Canlı Alabalık Tesislerine gittik. İnanılmaz lezzetli yemeklerin yanında güleryüzlü servis personeli ile daha ilk günden gönlümüzde taht kuran tesiste zengin balık çeşitleri ve ızgara alternatiflerinden oluşan yemeklerimizi yedik. Sonrasında yine Rixos Granda Ankara’da Kurultay’ın açılış kokteyline katıldık. Kokteylin ardından konaklama yerimiz olan Tedaş Misafirhanesine döndük. Birinci gün böylece bitmiş oldu.
İkinci güne misafirhanede yaptığımız iki çeşit zeytin, üç çeşit peynir, bal, tereyağ, böğürtlen, yumurta, salatalık, havuç, poğaça, ekmek ve sınırsız çaydan oluşan son derece zengin kahvaltı ile başladık. Kahvaltı sonrası sabah oturumlarını izlemek üzere konferansın yapıldığı hotele gittik.
Eş zamanlı birçok salonda farklı oturumlar yapıldığından ancak kendi izlediğim oturumlar hakkında bilgi verebileceğim.
İşnet’in çalışmaları hakkında bilgi edindiğim ilk oturum sonrasında Bilişim’de Kadın Başarı Öyküleri başlıklı oturumu izledim. Kendi alanlarında üstün başarılar göstermiş olan çok değerli dört kadın bilişimcinin kendi hikayelerini anlattıkları oturum yoğun ilgi gördü.
Sabahki oturumların bitmesini müteakip öğlen yemeklerimiz olan kumanyaları alarak Anıtkabir Ziyaretimizi gerçekleştirmek üzere yola çıktık. Yolculuk esnasında yemeklerimizi yedik. Saat 14’te başlayacak olan tören için oldukça yerinde bir zamanlama ile 15-20 dakika kadar öncesinde tören alanında hazır bulunduk.
Doç.Dr. Sevinç GÜLSEÇEN başkanlığında heyet olarak Atatürk’in mozolesine çelenk koyduk ve saygı duruşunda bulunduk. Ardından Anıtkabir Müzesini rehber eşliğinde gezdik. Anıtkabir Derneği bünyesinde faaliyet gösteren ve çok güzel hatıra ürünleri temin edebileceğiniz işletmeden alışverişlerimizi yaptıktan sonra akşam yemeğimizi yemek üzere Kardelen Tesislerine gittik. Bir önceki akşam yaşadığımız ziyafetin ardından herkes birbirine önceki yediği yemeğin lezzetini tarif ediyor, diğerlerinin yedikleri hakkında bilgi sahibi olup birbirinden farklı lezzetleri tecrübe etmek istiyordu. Ne seçersek seçelim, lezzeti bir önceki tercihimizi aratmıyordu.
Akşam yemeğini müteakip dinlenme tesislerimize geri döndük. Grubun bir kısmı Ankara’nın akşam eğlence mekanlarını keşfetmek üzere serbest zamanlarını kullanırken bir kısmı da ertesi günkü sunumlarına hazırlanmak üzere konaklama yerinde kalmayı tercih ettiler. Bazı arkadaşlarımız hem akşam eğlence mekanlarını keşfettiler hem de sonrasında sabaha kadar uyumayıp ertesi gün için son hazırlıklarını gözden geçirdiler :) İkinci gün bu şekilde bitmiş oldu.
Üçüncü gün yine misafirhanede yaptığımız harika bir kahvaltı ile başladı. Konaklama yerine bu gezi için birdaha dönmeyecek olduğumuzdan kahvaltı sonrası eşyamızı otobüse yükledik ve 3. Gün oturumlarını izlemek üzere yola koyulduk.
Üçüncü günün ilk oturumu izleme tercihimi birçok kişi ile beraber Ceo Forum Paneli’ni izlemekten yana kullandım. Fatih ÇEKİRGE tarafından yönetilen panel’de Turkcell, Vodafone, Intel, Goldengate, Hexagon ve Havelsan’dan gelen birbirinden değerli üst düzey yöneticiler panelist olarak yeraldı .Bu panel ile ilgili ayrıca bir yazı yazacağım.
Panel’in bitiminde öğlen yemeklerimizi yedikten sonra bilimsel otorumları izledik. Oldukça yeni bilgilerin yer aldığı araştırmaların yanında, değişik ihtiyaçlara çözümler üreten uygulamalar hakkında bildiriler izledik.
Bilimsel bildiri oturumlarının ardından üçüncü günün akşam yemeğini yemek üzere Kardelen Tesislerine doğru yola çıktık. Önceki iki günlük harika yemek tecrübelerinden sonra bir üçüncüsünü daha yaşadık. İki saate yakın süren yemekten sonra belki de birçoğumuz ayrılmayı hiç istemediği halde önümüzde aşılması gereken uzun bir Ankara-İstanbul yolu vardı.
Saat 19 civarında Ankara’nın en güzel tarafı olan İstanbul yolculuğu için yola çıktık :)
Yolculuğun neredeyse yarısına yakını, şarkılar-türküler eşliğinde nasıl olduğunu anlamadan geçti. Saat 22’den sonra üzerimize çöken tatlı yorgunluğun etkisi ile yolculuğun ikinci yarısı biraz daha sakin geçti. Saat 1 civarında İstanbul’un ilk yolcularını Kartal’da servis aracından indirdik. Yaklaşık 1 saat kadar Göztepe, Taksim, Fatih, Edirnekapı, Bahçelievler derken Küçükçekmece ve Avcılar’da servis aracı boşaldı.
Dolu dolu geçen 3 günlük etkinlik süresince değerli sektör çalışanlarından önemli hayat tecrübeleri edindik.
26. Bilişim Kurultayı, TBD’nin kuruluşunun 38. senesinde Bilişim Politikaları konusu üzerine odaklanmıştı. Türkiye’deki bilişim sektörüne yön veren içerikleri ile daha nice Kurultaylarda görüşmek dileği ile...

3 comments:

semra said...

Beni daha da çok imrendirdin şimdi.
Güzel geçmesine çok sevindim.

sevinc gulsecen said...

tesekkurler reyhan, cok guzel toparlamissin. umarim birlikte daha da guzel etkinliklere katilip daha da heyecanli gunler gecirecegiz.
Bu etkinlikteki birlikteligimiz bize "ekip olmanin" ne kadar guzel bir sey oldugunu da gosterdi......

sevgilerimle

Fatih Gürsul said...

Bu toplantida öğrencilerimizi yakından tanıma şansı elde ettik. Özellikle Reyhan'ın Bey efendiliğini asilliğini ve nezaketini görmüş olduk.