Friday, January 8, 2010

Bu Nasıl Laik Yaşam?

Dayanıklı tüketim malları satan büyükçe sayılabilecek bir mağazanın muhasebe bölümüne telefon ile ulaşmam gerekti. Saat 12:30. Telefona cevap veren çalışan "Şu anda hiç kimse yok, cumadan sonra görüşebilirsiniz" diyor.
Garipsedim. İbadet, işyerlerindeki günlük yaşamda reklemı yapılacak birşey değildir. Nüfusunun büyük çoğunluğunun nüfus kağıdında İslam yazan bir ülkede yaşıyoruz ama kaç k işi gerçekten müslüman?
Camiler dolup taşıyor. Peki insanların ne kadarı birbirine güveniyor? Ne kadar güven verecek şekilde yaşıyoruz? Apartmanlarda yaşayan büyük çoğunluğumuz komşularının kaçını tanıyor? Nerede kaldı "komşusu açken tok yatan bizden değildir" güzel hadis'i şerif'i? Tanımadığınız insanın aç olup olmadığını bilebilir misiniz?

Birbirini hiç tanımayan insanların birbirine ne kadar yardım ettiğini biraz izleyin. Sokakta insanları gözleyin biraz. %99'u müslüman olan bir ülke böyle mi olmalı?

Bu mu şimdi İslam'a uygun yaşamak?

Göstermelik yaşar oldu bu ülkenin insanları. İşini layıkı ile yapanların sayısı da gün geçtikçe azalıyor. Sosyal toplum içerisinde işini olmadı gerektiği gibi yapmayanların sayısı arttıkça o toplumun ilerlemesi, yükselmesi mümkün değildir.

Çocuklar, yarının büyükleri. Büyük bir kısmının okul başarıları çok kötü. Onların orada bulunmalarının asli sebebi okumak. İlim-irfan sahibi olmak. Orada olma amacını yerine getirenlerin sayısı gittiçke azalıyor.

Arkanıza dönüp bakıverin. Çocukların karne dönemlerindeki konuşmalara bakın. Özellikle lise döneminde büyük bir kısmının karnelerinde çok sayıda zayıf vardır. Ve bu konu toplumda gülünen konulardan birisi haline geldi. Normal gibi karşılanıyor.

Sorumluluk duygusu bu şekilde gelişir mi?
Ders başarısı düşük olan öğrencinin iş başarısının yüksek olması beklenir mi?

Ülkemi çok seviyorum. Umutsuz değilim. Gelecek mutlaka daha iyi olacak. Ama son 30 senelik geçmişin ülkemizi çok da kalkındırmadığı görüşündeyim.

Hiçbir çöküş sonsuza kadar sürmez. Elbet dibe vurulur ve sonra yükselme başlar.

Değişmeyen tek şey değişimdir inancıyla umudum güçlenmeye devam ediyor :)

No comments: