Sunday, September 28, 2008

İnsanların Birey Olması



Diziler ile ilgili yazımı yazarken ayrıca değinmek istediğim bir konu olan insanların birey olması konusuna değineceğim.

Sıkıcı bir yazı olmasını istemem ama şimdi biraz ilkokul ve ortaokul sıralarına gidelim ve biraz tanım yapalım.

Birey, terim anlamı ile toplumun en küçük birimidir. Dolayısı ile bireyin bireyselliği toplum ile ilişkilidir. Bir yerde bireyden bahsedilmesi için orada toplumun olması gerekir.
Toplum ise bir arada yaşayan bireylerin sosyal ilişkiler kurarak, uyum içerisinde yaşamlarını devam ettirdikleri oluşumdur.

Bu tanımları yapma ihtiyacı duydum çünkü üzerilerinde konuşacağız. Üzerinde konuştuğumuz, bahsini ettiğimiz şeyin ne olduğunu bilmek gerekir diye düşünüyorum.

Efendim, bireylerin toplum içerisinde sosyal ilişkiler kurarak uyum içerisinde yaşamasından bahsettik yukarıdaki tanımlarımızda. Nedir bu sosyal ilişkiler? Bu sorunun cevabı o kadar da zor değil ama biraz düşünmenizi rica edeceğim. Soysal ilişki deyince ne gelir aklınıza?



Hadi sizi fazla zorlamadan ben devam edeyim.
Fırıncı Halil amca sizin için ekmek üretir.
Ayakkabıcı Hüseyin amca sizin için ayakkabı diker.
Bakkal Mehmet efendi sizin için mandıradan peynir getirir.
Terzi Veysel amca sizin için elbise diker.
Öğretmen Filiz hanım çocuklarınızı eğitir.
Siz yaptığınız sigortacılık işinde bireylere güvence sağlarsınız…

Ne demek istediğimi anlatabilmişimdir diye düşünüyorum. Her bireyin toplumda bir görevi vardır. Bir şeyler yaparak toplum için hizmet eder. Toplum için bir şey yaparak hem görevini yerine getirir hem de vicdanı rahat bir birey olarak huzur içinde yaşar.

İnsanların mutlu olması ancak topluma hizmet ettikleri zaman mümkündür. Büyük düşünür ve yazar Gothe’nin de dediği gibi
“insan kendisini ancak insanda bulur”.

Bu nedenle çalışmak, toplum için bir değer üretmek, birey olarak kimseye ihtiyaç duymada topluma bir şeyler vererek ayakta durmak iyidir. Topluma verdikleri karşısında sosyal ilişkilerle toplumdan bir şeyler alarak tek başına ayakta durmak iyi bir şeydir.

Bir sonraki yazımda birey ve aile kavramını işleyeceğim.

Saygılarımla,
Reyhan YILMAZ

No comments: