Wednesday, September 24, 2008

Metrobüs'te Büyük Tehlike !!!

Metrobüs projesinin güvenlik ile ilgili dikkatimi çeken kısımlarından birisi doraklardaki ciddi tehlike. Tüm duraklar proje gereği E-5 ya da diğer bir adıyla D-100 karayolunun tam ortasında. Bu karayolunun en hızlı şeritleri durakların her iki yanından yüksek hızlarla yol alıyor.
Araçlar zaman zaman saatte 120 hatta 150 kilometreyi geçen hızlarda gidiyor. Durakların yanından geçiyor. Bu hızla giden bir aracın kontrolünü kaybedip duraktaki insanların üstüne uçması olasıdır.
Nitekim havaalanı kavşağı mevkiinde bir kumaş kamyonu metrobüs yoluna devrilmiştir. Böyle bir hadise durakların yanında olursa felaketi düşünebiliyor musunuz?
Basit bir matematiksel hesapla belli bir süratin üzerindeki bir hızla giden bir aracın kinetik enerjisinin 4 adet çelik telden oluşan bariyeri aşabileceği görülebilir.
O halde yapılması gereken iş bellidir. Durakların olduğu yerdeki metrobüs yolu ile araç trafiğini daha etkili bir şekilde ayırmak gerekir.
Bunun nasıl olacağını işin uzmanları düşünsün. Daha yüksek ve çok daha dayanıklı birşey olmalı. Daha yüksek çelik direkler gibi. Çok geç olmadan, böyle bir olayı tecrübe etmeden bir an önce bu tedbir alınmalıdır. İlerde bir gün böyle bir olay yaşanırsa "büyük talihsizlik" gibi tedbirsizliği, ihmali başka başka tanımlara uydurmaktan kurtuluruz.

1 comment:

Anonymous said...

Birileri bu iş için birşey yapsa iyi olur